Какво реално представляват камините с водни ризи?

fireplace

Камини с водни ризи са по-лесни и по-удобни за употреба в съпоставка с останалите уреди за отопление с дърва. Всъщност, те са по-лесни за поддръжка от другите на нефт, газ или електрическите печки. Печките с пелети работят с дървесни пелети, които представляват компресиран материал от дърва, подобен на заешката храна. Ако случайно притежавате камина вкъщи, то бихте могли да обмислите идеята за закупуване на отделна водна риза за камината, с която да преминете към по-пестеливия и екологично предпочитан вариант за отопление с материал от дървесина.

Една класическа камина на пелети разполага със специален сензор, като пресмята какво количество пелети е нужно да бъде изгорено, според обема на помещението, което се топли. По-голяма част пелетни камини с водна риза разполагат с поне 2 функции за управление на топлината. Така също притежават индивидуална вентилационна система, с която разпръскват образувания затоплен въздух. Пелетните камини с водна риза са доста икономични и не мърсят със сажди и прахови отлагания въпросното помещение, в което са сложени. В зависимост от вида камина на пелети, която желаете, те могат да събират между 10.000 до 60.000 BTU/час (английска топлинна единица).

Камината на пелети с водна риза обгаря пелетите изключително ефективно и по време на действието на горене се отделя съвсем малко по обем дим, поради тази причина не е нужно да вързвате камината към куминната система. Изгорелите газове преминават в мъничка тръбичка през стената навън. Камините с пелети са снабдени със специфична тръбичка Клас L, изработена от стоамана, която не ръждясва отвътре, а отвън е подсилена с цинк или алуминий. Камините с пелети могат да са съединени към системата с комина, но с по-малък размер от стандартния тръба, изградена от неръждаема стомана.

Пелетните камини на водна риза се пълнят значително рядко в съпоставка с други отоплителни уреди, работещи с дървесина. Зареждането с пелети е от порядъка от един път на ден до 2 пъти на седмица в зависимост от марката пелетна камина и нуждите ви за отопление. За да заредите с пелети камината, ще е нужно просто да ги изсипете в бункера на печката, а той стандартно е с обем между 15 и 58 кг пелети. Конкретната камина е снабдена със специално апаратче, наречено свредел, така се преместват пелетите от бункера до камерата в камината.

Цените на камини на пелети с водна риза варират между 700 и 3000лв. Влагането в камина на пелети ще ви помага дълги години. Вградените камини с водна риза пестят площ и пораждат чувство за уют на дома.

За повече информация: бойлери